Jak zrobić własną nalewkę z pigwy?

Własna produkcja nalewek i innego rodzaju alkoholi ma głębokie korzenie w światowej kulturze. Nalewki często były stosowane nie tylko jako przysmak do ciasta, lecz też jako remedium na niektóre choroby. Coraz częściej jednak produkujemy nalewki przede wszystkim po to, by uwolnić się od gotowych wyrobów pełnych chemii i sztucznych substancji poprawiających smak. Produkcja nalewek może także stać się swego rodzaju hobby. Jak zrobić nalewkę z pigwy?

Nalewka z pigwy – składniki

Ilość składników jest wyjątkowo niewielka i obejmuje:

  • 1 kg owoców pigwy
  • 500 g cukru
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 500 ml wódki 40%

napój z własnej pigwy w ogrodzie

Jak wygląda przygotowanie nalewki w pigwy?

  • Owoce umyj i przekrój na części, usuwając gniazdo nasienne. Do dużego słoja wrzuć kawałki owoców i przesyp je cukrem. Następnie włóż kolejną porcję owoców i przesyp je cukrem. Rób tak, aż zapełnisz słoik. Odstaw słój na parapet na kilka dni, np. na 5. W tym czasie codziennie, nawet kilka razy, wstrząsaj i kołysz słój tak, by dokładnie rozpuścić cukier. 
  • Po upływie kilku dni, do powstałej mieszanki wlej wódkę. Dokładnie przemieszaj zawartość słoika i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na miesiąc. 
  • Gdy miesiąc minie, zlej nalewkę do osobnego słoja i znów odstaw w chłodne i ciemne miejsce, a pozostałe owoce zalej spirytusem. Jest to czas, kiedy do owoców możesz dorzucić dodatki, by wzbogacić smak nalewki. Może to być odrobina wanilii, cynamonu, a nawet imbiru lub, jeśli zależy Ci na bardziej owocowym smaku, skórka i sok z pomarańczy, mandarynki lub cytryny. Odstaw owoce zalane spirytusem na 14 dni.
  • Połącz powstałą część nalewki na spirytusie z wcześniejszą częścią (na wódce). Aby mogły się one “przegryźć”, odstaw je na dodatkowe kilka dni, np. 3. Po tym czasie możesz zdecydować, czy chcesz jeszcze poprawić jej smak. 
  • Nalewka na początku będzie mętna, lecz z czasem cały osad opada na dno, a płyn staje się bardziej klarowny. Możesz też po prostu odfiltrować osad przed rozlaniem do butelek. Do filtrowania sprawdzą się: gaza, jednorazowe filtry do kawy lub czyste ściereczki. 
  • Aby uzyskać idealny smak nalewki, odłóż ją jeszcze na kolejne 6 miesięcy. 

picie nalewki z  pigwy  z sadzonek w ogrodzie

Wyhoduj pigwę we własnym ogrodzie!

Pielęgnacja pigwy nie musi być skomplikowana – a już na pewno nie bardziej niż w przypadku bardziej popularnych roślin ogrodowych. Sadząc w swoim ogrodzie sadzonki pigwowca, z której zrobisz później przetwory, zyskujesz szansę na znacznie smaczniejsze wyroby, niż gotowe z marketu. Mimo coraz częstszego stawiania na uprawy ekologiczne dopiero po wyhodowaniu pigwy we własnym ogrodzie masz pewność, że nie zawiera ona przeróżnych dodatków

Jakich warunków wymaga pigwa?

Aby pigwa dobrze rosła, musi mieć zapewnioną osłonę od wiatru, a także musi być okrywana na zimę, by nie przemarzła. Gleba zastosowana przy uprawie pigwy powinna mieć odczyn pH nie mniejszy niż 5.9 i nie wyższy niż 7. Zastosuj glebę lekko wilgotną, przy czym trzeba uważać – pigwa źle znosi zarówno nadmiar, jak i niedobór wody. 

Własna nalewka, wykonana z samodzielnie wyhodowanej pigwy to niezrównany rarytas, ale i przyjemność – zyska ona niepowtarzalny smak, stając się wizytówką Twojej kuchni. Jeśli szukasz dobrej jakości sadzonek pigwy, zajrzyj na stronę e-clematis.pl.