Jak zadbać o zdrową dietę?

Dodawanie konserwantów do produktów spożywczych jest dziś stałą procedurą, która poprawia smak, wygląd i wpływa na wytrzymałość potraw. Sztuczne dodatki mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie. W Polsce do żywności dodaje się mnóstwo konserwantów. Jak zatem zadbać o to, aby jeść zdrowo?Od kilku lat wzrasta ilość producentów, którzy wprowadzają na rynek coraz to nowsze i bardziej pomysłowe, alternatywne produkty spożywcze. Stanowią one zdrowe zamienniki zwykłych produktów. Dzięki specjalnym oznaczeniom, mamy możliwość rozpoznać produkty niezawierające konserwantów, glutenu, laktozy i innych substancji. Poprzez znajomość poszczególnych grup produktów, możemy dobierać makarony, sosy, nabiał i przygotowywać zdrowe potrawy.

Żywność eko i jej najpopularniejsze rodzaje

Fani żywności eko najczęściej sięgają po:

  • Mąki – z mąk można wykonać ciasta i inne wypieki. Dodaje się je również do obiadów i innych rodzajów potraw. Wiadomym jest fakt, że w mąkach znajduje się gluten i konserwanty. Z tego też powodu, warto znać się na oznaczeniach, które świadczą o tym, że produkt jest bio. Mąki wolne w całości od konserwantów czy glutenu, to np. mąka amarantusowa, ryżowa lub jaglana. Często można spotkać mąkę wykonaną z czerwonej soczewicy i z ciecierzycy.
  • Kasze, makarony i otręby – produkty spożywcze wykonywane z mąki, również muszą zostać wykonane ze specjalnych produktów, niezawierających powyższych składników. Dlatego warto decydować się na kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną lub orkiszową. Makarony muszą być wykonywane z rodzajów mąki wymienionych powyżej.
  • Nasiona, pestki i bakalie – bez wątpienia, do bio bakalii zalicza się sezam, pistacje, orzechy ziemne oraz orzechy nerkowca. Często polecane są również suszone, mniejsze owoce, np. banany, ananas, mango lub śliwki. Te same owoce świetnie smakują w postaci kandyzowanej. Tego typu bio dodatki do żywności stosuje się do deserów, wypieków i innych rozmaitych potraw. Należy również wymienić wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę oraz jagody goji. Popularne są także pestki dyni, kasztany i migdały.

ekologiczna żywność sklep internetowy

  • Nabiał – do tej grupy produktów zaliczają się między innymi olej kokosowy, mleko gryczane, mleko jaglane, śmietana ryżowa, humus bezglutenowy, masło orzechowe bez glutenu.
  • Tłuszcze – popularne, zdrowe produkty bio z tej podgrupy to masło klarowne, olej kokosowy, olej z wiesiołka, oliwa z oliwek, olej lniany oraz migdałowy.
  • Przyprawy i zioła – kakao naturalne 100% w proszku, cięty estragon, jałowiec, ziele angielskie czy majeranek. Zwykłe przyprawy, takie jak oregano, natka pietruszki oraz pieprz czarny, również zaliczają się do szerokiego grona przypraw bio.

Soki oraz słodycze także mogą być zdrowe!

Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszy się mleko gryczane, owsiane (bezglutenowe), jaglane i orkiszowe. Ponadto każdy wielbiciel soków rozcieńczanych wodą może liczyć na wiele smaków ich zdrowych odpowiedników – soki malinowe, jabłkowe, truskawkowe czy jagodowe. Produkty dla siebie znajdą także wielbiciele słodyczy. Popularne substancje słodzące bio, to cukry kokosowe, trzcinowe i cynamonowe. Często stosuje się słodkie bezglutenowe syropy, np. syrop klonowy. Słodycze wykonane z tych produktów pozbawione są konserwantów. Warto sięgać także po plasterki zasuszonych owoców, daktyle i różnego rodzaju bakalie.

Jeżeli samodzielne dbanie o odpowiednią dietę i przygotowywanie posiłków wydają nam się zbyt czasochłonne, warto skorzystać z pomocy specjalistów, np. wrocławskiego cateringu dietetycznego. Do wykonywania posiłków wykorzystuje się u nich produkty od lokalnych dostawców, które są wolne od konserwantów i innych szkodliwych substancji.