Czy warto wybierać ekologiczne produkty spożywcze?

Czy nie należysz przypadkiem do grona świadomych konsumentów? Takich, którzy mają już dosyć zaśmiecania planety i niskiej jakości wyrobów?

Jeśli tak, to wiedz, że jest nas coraz więcej! Przybywa miejsc, w których możesz zakupić najpotrzebniejsze na co dzień wyroby, bez obaw o wytwarzanie kolejnych śmieci, a do tego – zatroszczyć się o swoje zdrowie. Tutaj dowiesz się, czym wyróżnia się żywność ekologiczna i dlaczego warto zbudować na niej swój jadłospis.

Czym jest żywność ekologiczna?

W najprostszych słowach jest to żywność wyprodukowana bez wykorzystania sztucznych substancji, odpowiedzialnych m.in. za szybszy rozwój, mocniejszy smak lub odporność na insekty. Wyroby ekologiczne są również wolne od GMO, konserwantów, antybiotyków i innych chemikaliów, regularnie zatruwających nasze organizmy. Ewentualnie, w określonych przypadkach środki te są ograniczone do niezbędnego minimum.

Zwierzęta są hodowane w dobrych warunkach fitosanitarnych, a co najważniejsze, są karmione paszą produkowaną w tym samym gospodarstwie, by całkowicie wykluczyć ryzyko zanieczyszczenia jej niepożądanymi substancjami sztucznymi. Z kolei rośliny nawożone są wyłącznie z wykorzystaniem tzw. nawozów zielonych, a szkodniki i chwasty są likwidowane wyłącznie poprzez zastosowanie metod naturalnych.

Nie tylko sama żywność ekologiczna jest wolna od szkodliwych substancji – cały proces jej produkcji, a także warunki pracy stworzone dla personelu na ekologicznej plantacji lub hodowli podlegają surowym regułom. Ideą żywności ekologicznej jest poszanowanie prawa konsumenta do możliwości dbania o zdrowie dzięki produktom, które rzeczywiście się mu przysłużą. Tutaj kontrolowana jest produkcja na każdym etapie.

Dlaczego warto stawiać na eko żywność?

Liczne badania zdążyły dowieść, że żywność ekologiczna rzeczywiście jest znacznie zdrowsza od tej konwencjonalnej. Oprócz tego, że jest ona pozbawiona tzw. pustych kalorii, polepszaczy smaków i innych sztucznych dodatków, zawiera ona większe ilości witamin i substancji mineralnych! Szacuje się, że zawartość np. witaminy C może być wyższa nawet o 30%, a żelaza może być nawet o 20% więcej! To jedynie nieliczne przykłady, a przecież wiemy już, jak ważne jest dostarczanie do organizmu pożywienia bogatego w substancje odżywcze.

Żywność ekologiczna jest droższa, lecz nie są to widzimisię producenta. Wydatki poniesione na certyfikację i ogólne utrzymanie procesu produkcyjnego są znacznie wyższe niż w przypadku żywności konwencjonalnej, dlatego też i ceny są z reguły wyższe. Zauważamy jednak, że dla coraz większej grupy ludzi żywność ekologiczna przestała być jedynie niedoścignionym luksusem.

żywność eko

Jakie produkty stanowczo wykluczyć z diety?

Istnieje niestety wiele wyrobów, które nie tylko niczego nie wnoszą, lecz dodatkowo w znaczącym stopniu podnoszą ryzyko rozwoju tzw. chorób cywilizacyjnych, jak cukrzyca lub nowotwory. Poniżej przedstawiamy przykładowe produkty, które najlepiej pożegnać już dziś.

Wyroby seropodobne

Czy twarożek może być niezdrowy? I owszem, zwłaszcza jeśli jest wyrobem z niższej półki. Gdy w składzie takiego produktu znajdziesz m.in. tłuszcze utwardzające, sole emulgujące, czy też wzmacniacze smaku – odstaw go natychmiast, jeśli zależy Ci na zdrowym odżywianiu. Podobnie jest z innymi wyrobami seropodobnymi, które nie pomagają utrzymać dobrego zdrowia.

Produkty typu “light”

Okazuje się, że lekkie są tylko z nazwy. Pozbawione tłuszczu, pełne są sztucznych zamienników cukru, mających za zadanie polepszyć ich smak. Spożywając je, wystawiamy się na większe ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Słone wyroby

Realia są zatrważające – przekraczamy dzienne spożycie soli ponad pięciokrotnie! Nadmierne spożywanie soli przyczynia się m.in. do powstawania cukrzycy typu II, czy też zaburzenia pracy nerek. Sól zagęszcza krew, dlatego też jej przepompowanie wymaga większego wysiłku, co stwarza ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Gdzie szukać zdrowej żywności?

Wiemy już, że o zdrową żywność jest trudno. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować. Powstaje coraz więcej lokali, w których konsumenci zyskują dostęp do rosnącej liczby pełnowartościowych produktów, a co więcej, by uzyskać do nich dostęp, nie trzeba nawet opuszczać domu.

Jednym z takich miejsc jest sklep ekologiczny online Green Mall, w którym oferujemy bogatą ofertę wyrobów ekologicznych, od żywności, aż po kosmetyki, wyroby ogrodnicze czy też produkty dla zwierząt!