Warzywa z Twojej własnej rabatki

Warzywa z Twojej własnej rabatki



Na działce warto uprawiać warzywa, które nadają się i do jedzenia od razu, i na przetwory, np. pomidory, ogórki, pietruszkę, koper. Jeden zagon można przeznaczyć na rośliny wieloletnie: szczypior siedmiolatkę, rabarbar, chrzan. Warunek jest jeden: ogród nie powinien znajdować się zbyt blisko drogi (minimum 50 m) – w przeciwnym wypadku korzenie roślin będą pochłaniać trujące metale ciężkie zawarte w spalinach samochodów.

Jak przygotować ziemię

Wiosną wyrównujemy grabiami powierzchnię przekopanej jesienią ziemi, rozbijając wszystkie duże bryły. Małe nasiona, jak np. marchew, szybciej i równomierniej wschodzą w dobrze rozdrobnionej i wyrównanej ziemi. W tak przygotowaną glebę łatwiej też siać. Za pomocą sznurka wyznaczamy linię siewu. Szerokość zagonu nie powinna wynosić więcej niż 120 cm, bo wtedy trudno go będzie pielęgnować. Wzdłuż linii przygotowujemy rowki do siewu. Małe nasiona wysiewamy bezpośrednio z torebki (na głębokość ok. 0,5-1 cm) duże umieszczamy w ziemi pojedynczo (na głębokość ok. 5-6 cm). Przysypujemy ziemią i regularnie podlewamy.

Jak przygotować nawóz organiczny, którym mógłby zasilić warzywa?

Przygotowanie nawozu organicznego jest bardzo proste. Można wykorzystać m.in. pędy i liście pokrzywy zwyczajnej. Zawierają one duże ilości żelaza, potasu, wapnia oraz innych składników mineralnych, które wzmacniają warzywa i poprawiają strukturę gleby. Na efekt działania takiego nawozu trzeba jednak trochę poczekać. Aby sporządzić nawóz, musimy posiekać kilogram liści i pędów i wymieszać z 10 litrami wody. Zawiesinę odstawiamy i co jakiś czas mieszamy. Po kilku dniach rozpocznie się proces gnilny. Niestety, nawóz roztacza wtedy niemiłą woń. Można temu zapobiec, dodając mączkę skalną. Po 10-14 dniach nawóz nadaje się do użycia. Podlewamy nim warzywa, uważając, by nie zamoczyć liści. Dobrym źródłem substancji organicznych jest też kompost. Kompostować można liście, słomę, resztki roślinne i zwierzęce.

Ważne zasady – Tworząc kompozycje z warzyw i kwiatów, należy pamiętać, by sąsiadujące ze sobą rośliny miały podobne wymagania pielęgnacyjne.
Wysokie razem. Grupuj warzywa według wysokości, aby wyższe nie zacieniały niższych.
W jednej grupie. Małe , szybko dojrzewające warzywa sadź w jednej grupie. Wtedy łatwiej jest zagospodarować zwalniane przez nie miejsce.
3 razy siew. Aby przedłużyć okres plonów niektórych warzyw, jak np. groch, sałata, rzodkiewka, siej je lub sadź 2-3 razy w sezonie.

Fasola w roli głównej

Fasola wielkokwiatowa jest tak ładna, że nie trzeba jej ukrywać na warzywnej grządce – może rosnąć wśród roślin ozdobnych. Długie, gęsto ulistnione pędy pokrywają się od czerwca do pierwszych przymrozków gronami czerwonych lub białych kwiatków. Na żyznej i wilgotnej glebie wyrasta do 3-4 metrów. Może oplatać ogrodową altankę lub bramkę nad alejką. Już pod koniec lipca strąki są na tyle wyrośnięte, że nadają się do jedzenia. Na jesieni stają się pomarańczowe i zaschnięte. Wtedy zbieramy je, by wyłuskać fasolę do suszenia.Jak uprawiać? Wysiewamy ją w czerwcu wprost do gruntu. Rośliny szybko wykiełkują, gdy zadbamy, aby podłoże było stale wilgotne. Fasola potrzebuje dużo wody i zasilania nawozami, zwłaszcza w okresie wzrostu.

Ozdobne różyczki brukselki

Kapusta brukselska, pokryta małymi zielonymi główkami (zwanymi różyczkami), wyrasta na wysokość ok. 1 m i wygląda jak oryginalna rzeźba. Warto wyeksponować jej niezwykły kształt i posadzić ją w towarzystwie niskich, pomarańczowych kwiatków nagietków, aksamitek lub nasturcji. Ładnie prezentuje się również na tle drewnianego płotu. Brukselka lubi osłonięte, słoneczne miejsce, przepuszczalną, ale wilgotną glebę. W przypadku tej rośliny powinno się stosować płodozmian i co 3-4 lata sadzić ją w innym miejscu. Najlepiej tam, gdzie poprzednio rósł groch lub fasola.

Jak uprawiać

Sadzonki brukselki wysadzamy w połowie czerwca, w odległości 60 cm od innych roślin. Gdy dolne główki mają ok. 2 cm średnicy, usuwamy roślinie wierzchołek. Wówczas główki wyrastają szybciej i bardziej równomiernie. Zbieramy je stopniowo, obrywając te, które mają 3 cm średnicy, lub czekamy, aż wszystkie dojrzeją i wyrywamy całą roślinę.

Zdrowa sałatka na stół

Wielobarwna sałata

Nowe odmiany sałat mają ciekawy, pierzasty pokrój i niezwykłe barwy liści – od jaskrawozielonych, przez ciemnozielone, po bordowe. Wystarczy, że połączy się różne odmiany na jednej grządce, by osiągnąć niezwykle interesujący efekt dekoracyjny, w niczym nie ustępujący rabacie kwiatowej. Można sadzić je w taki sposób, by tworzyły pionowe pasy, zaprojektować szachownicę albo inny, własny wzór. Jak uprawiać: Nasiona sałaty wysiewamy do gruntu wczesną wiosną. Siew powtarzamy w odstępach dwu – lub trzytygodniowych. Wtedy zbiór będzie trwał dłużej. Odległość między rzędami powinna wynosić 20-40cm.