Pomysł na prezent – herbata prosto ze Sri Lanki

Pomysł na prezent – herbata prosto ze Sri Lanki



Dobranie prezentu bywa trudnym zadaniem. Najtrudniej wpaść na pomysł podarunku, kiedy nasze relacje z daną osobą są dość odległe lub osoba obdarowywana nie przepada za prezentami. Najlepiej w takich momentach postawić na uniwersalność i klasę. Świetnym rozwiązaniem może okazać się kupno wysokiej jakości przypraw, herbaty albo świeżo palonej kawy. Takie prezenty są wyjątkowo uniwersalne — mało osób nie przepada za kawą czy herbatą. W dodatku zawsze można zaserwować ją gościom. A status kawy, herbaty i przypraw jest społecznie bardzo wysoki, ponieważ jeszcze w XX wieku uchodziły za towar luksusowy.

Zastanawiając się na herbatą możemy przebierać w smakach i rodzajach. Warto jednak postawić na klasyczny smak czystej herbaty. To właśnie w nim kryje się herbaciany sekret.

Dobra herbata ma głęboki smak, do którego dodatki często bywają zbędne. Na Oceanie Indyjskim w Azji Południowej leży wyspa Cejlon należąca do państwa — Sri Lanki. Sri Lanka odpowiada za około dwadzieścia procent całej rocznej światowej produkcji herbaty. Jest wymieniana zaraz obok Chin, Japonii, Kenii, Indii oraz Turcji. Wysokiej jakości herbata wspomaga pracę organizmu, oczyszcza go z toksyn, poprawia nastrój. Naukowcy dowiedli, że zwiększa również popęd seksualny.

Historia herbaty Cejlon w skrócie

Początkowo Cejlon słynął z przemysłu kawowego zapoczątkowanego na ogromną skalę przez brytyjskich plantatorów. Jednak plantacje kawy zostały zniszczone przez grzyba — zwanego rdzą kawową, który zniszczył całe uprawy. W międzyczasie Brytyjczycy sprowadzili sadzonki herbaty z Chin i Indii. Sadzonki gatunku Camelia Sinensis przyjęły się, a warunki Sri Lanki okazały się perfekcyjne do ich uprawy. Z biegiem czasu opracowana najlepsze metody zbierania herbaty i jej przetwarzania. Należy mieć na uwadze, że herbaty: czarna, biała oraz zielona rosną na tym samym drzewie. Różnica polega na momencie ich zbioru.

herbata ze sri lanki

Rodzaje herbat

Mogłoby się zdawać, że tak bardzo lubiana w Polsce herbata czarna, nie może pochodzić z tej samej rośliny, co herbata zielona czy delikatna biała. Smak herbaty tak naprawdę zależy od momentu jej zbioru i późniejszego przetworzenia oraz wysokości położenia herbaty — przejrzystość herbaty zależy też bowiem od położenia plantacji — im wyżej, tym herbata jaśniejsza. Zielona herbata — to najczystsza forma herbaty, czyli świeże, jeszcze jasnozielone liście, które zostały po zebraniu ususzone.

Podoba Ci się taki pomysł na prezent? Odwiedź sklep z herbatami prosto ze Sri Lanki!

By uzyskać czarną herbatę po zebraniu liści należy nie wysuszyć, a pozwolić im zwiędnąć i naturalnie skręcić się. Następnie liście poddawane są fermentacji i wysuszeniu, po którym możemy zaparzyć filiżankę czarnej herbaty. Biała herbata wymaga zebrania wiosennych pąków liści, takich które nie zdążyły jeszcze się zazielenić, czyli nie posiadają w sobie chlorofilu. Pąki również poddaje się więdnięciu, a następnie ususzeniu.

Jakie są zalety picia herbaty ze Sri Lanki?

Na Sri Lance herbatę zbierają kobiety zwane zbieraczkami. Ich dłonie są odpowiednio niewielkie, by mogły każdy listek zebrać z osobna — nie stosuje się maszyn, ponieważ niszczą one smak herbaty łamiąc liście i gałązki. Zbieraczka zerwane liście umieszcza w koszu niesionym na plecach. W ciągu dnia potrafi zebrać do dwudziestu kilogramów liści herbaty. Zbieraczki muszą posiadać szeroką wiedzę dotyczącą herbaty, ponieważ to od nich zależy — czy i jak herbaciany krzew urośnie. Zbierając drobne listki z góry krzewu dajemy mu sygnał, by na ich miejsce wyrosły kolejne drogocenne liście.