Oleje kosmetyczne – jakie mają właściwości

Oleje kosmetyczne – jakie mają właściwości



Oleje kosmetyczne nie są na rynku kosmetycznym żadną nowością. O ich zastosowaniach i właściwościach wiedzieli już nasi przodkowie, a bogate mieszkanki starożytnego Egiptu z radością korzystały z nich podczas długich i odżywczych kąpieli. Olejki kosmetyczne mogą służyć do nawilżania skóry, lub wręcz przeciwnie – do jej oczyszczania. Stosuje się je więc zarówno w kremach i preparatach odżywczych, jak i w preparatach do demakijażu. Stosowanie olejów w codziennej pielęgnacji może wydać się dla wielu osób dziwne, zwłaszcza gdy ich cera ma tendencje do przetłuszczania się. Nie ma się jednak czego obawiać – odpowiednio dobrany do skóry olej może wyraźnie poprawić jej kondycję i korzystnie wpłynąć na jej wygląd zewnętrzny. Jakie właściwości przypisuje się konkretnym olejom kosmetycznym i kiedy warto je stosować?

Wszechstronność oleju arganowy

Jeden z najpopularniejszych olejów ostatnich lat, olej arganowy to jasnożółta substancja pachnąca oczywiście orzechami arganowymi. Jego zastosowania są dziś w kosmetologii bardzo szerokie, gdyż olej arganowy to prawdziwa kopalnia dobroczynnych właściwości. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9, witaminy E oraz związków fenolowych, olej arganowy ma silne właściwości antyoksydacyjne, przyspiesza gojenie, ma działanie przeciwzapalne i łagodzące. Wpływa na naturalną barierę hydrolipidową naskórka, przyspieszając jego odbudowę oraz reguluje pracę gruczołów łojowych. To właśnie tak bogate spektrum zalet pozwala stosować go do każdego rodzaju skóry, choć najczęściej polecany jest przede wszystkim do skóry dojrzałej, suchej i podrażnionej.

Szybkie wchłanianie oleju jojoba

Płynny wosk o jasnożółtym kolorze jest jednym z najlżejszych olejów dostępnych w kosmetologii. Jego skład jest zbliżony do naturalnego sebum człowieka, czyli lipidowego płaszcza ochronnego skóry. To dzięki tej właściwości jest on niezwykle łatwo przyswajalny dla skóry. Bogaty w estry woskowe stanowi doskonałe zabezpieczenie przed odparowywaniem wody ze skóry, a dodatkowa obecność witaminy E powoduje, że olej jojoba działa także regeneracyjne i antyoksydacyjnie. Jojoba nie zmienia pH skóry, zmiękcza naskórek i zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny. Olej ten jest zatem polecany w pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej i tłustej ze skłonnością do trądziku.

oleje kosmetyczne

Gojenie zmian skórnych z olejem tamanu

Podczas gdy dwa wymienione wcześniej oleje są dość popularnym składnikiem większości kosmetyków drogeryjnych, olej tamanu nie jest stosowany zbyt powszechnie. Olej tamanu to zielonkawa substancja o intensywnym, korzenno-orzechowym aromacie. Dzięki zawartości naturalnych flawonoidów (kwasu kalofillowego i kallofilloidyny), olej tamanu działa przeciwbakteryjnie i kojąco oraz naturalnie zmniejsza obrzęki. Bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i oleinowy) wspomaga gojenie się ran, łagodzi stany zapalne skóry i redukuje suchość oraz łuszczenie się skóry. Podobnie jak inne oleje wymienione w zestawieniu, olej tamanu ma działanie antyoksydacyjne.

Olej tamanu jest substancją niezwykle cenioną w leczeniu cery trądzikowej. Choć może go stosować właściwie każdy, to właśnie osoby ze skłonnością do zaskórników i zatkanych porów w pełni poczują jego zbawienne działanie. Olej tamanu reguluje działanie gruczołów łojowych, przyspiesza gojenie zmian skórnych, redukuje ilość zaskórników i łagodzi podrażnienia powstające wskutek wyniszczających kuracji przeciwtrądzikowych.

Właściwości olejów kosmetycznych

Większość olejów wykazuje podobne właściwości, choć każdy z nich przeznaczony jest dla nieco innej grupy odbiorców. Istnieją również oleje, które niewłaściwie stosowane mogą zaszkodzić zamiast pomóc. Warto więc, przed kupnem konkretnego oleju sprawdzić, czy będzie on odpowiedni dla cery i wpłynie pozytywnie na jej kondycję. Oleje nabyć możemy w sklepach z kosmetykami naturalnymi oraz przez internet. Jednym z e-sklepów oferujących ich szeroki wybór jest EcoFlores. Dostępne w jego ofercie oleje znajdziemy pod tym linkiem: www.ecoflores.eu/olejki-kosmetyczne.