Musli jako mieszanka niewybuchowa

Musli jako mieszanka niewybuchowa



Musli – wymieszane składniki z różnych poziomów piramidy żywienia zawierające mnóstwo witamin i  substancji odżywczych. Dodane do naszej codziennej diety poprawi funkcjonowanie naszego organizmu. Mnóstwo różnych witamin, które wchłania nasz organizm nadaje posiłkowi niezmiernie ważne miejsce w naszej diecie. Najlepiej jest, gdy rozpoczynamy swój dzień od spożycia dania musli, wtedy możemy mieć pewność, że starczy nam energii na cały dzień.

Musli z dobrze wybranymi składnikami (bez składników, które nas uczulają) nie tylko smakuje świetnie, ale też pełni ważną funkcję dla naszego organizmu.

Podstawą musli jest błonnik  działający na zasadzie ‘’miotełki’’, która usuwa wszystkie zbędne resztki jedzenia zalegające w naszych jelitach.

Czy musli zawiera składniki uczulające?

Tak jak każde danie, nie tylko dietetyczne, musli może zawierać składniki uczulające, ale nie musi. Ponadto, nie każdy musi być uczulony na przykład na orzechy jednego lub wszystkich rodzajów. Wymieniony przykład orzechów jest ważne, ponieważ orzechy uczulają najczęściej ze wszystkich składników, które może zawierać musli. Dietetyczne danie najczęściej spożywane jest z mlekiem lub jogurtem. W momencie, gdy jesteśmy uczuleni na nabiał, możemy wykorzystać mleko lub jogurt bez laktozy, mleko kokosowe albo mleko sojowe. Pozostałe składniki mogą być spożywane z innymi rodzajami mleka, ewentualnie na sucho, jako zdrowa przekąska lub z ciepłą wodą.

zdrowe-musli

Powyżej przykład użycia owoców w musli. W Polsce często używa się suszonego jabłka, gruszki, a nawet morwy – warto spróbować taką wersję.

Kiedy musli zyskało popularność?

Musli zyskało dużą popularność dopiero w XX wieku. W czasach, gdy telewizja zaczęła być coraz bardziej popularna i dostępna, wszelkie reklamy związane ze zdrowym lub nowoczesnym stylem życia były dość popularne i produkty w typie musli szybko znikały z półek sklepów. Najbardziej popularnymi były wtedy płatki kukurydziane albo owsiane.

Musli a XXI wiek

W XXI wieku praktycznie każdy chce być piękniejszy, szczuplejszy, zdrowszy. Dobra kondycja to też podstawa, co też pokazuje najnowsza piramida żywienia – aktywność fizyczna znajduje się na samym dole, co oznacza że ruch jest najważniejszy. Coraz więcej jest trenerów personalnych, dietetyków, różnych coraz to zdrowszych diet i nowinek żywieniowych. Świat idzie naprzód, a wraz z nim wiedza na temat żywienia.

Musli nadal stanowi bardzo popularne, dietetyczne danie zwłaszcza wśród sportowców i osób dbających o linię.

Czy moda/popyt na musli kiedyś może się skończyć?

Musli jest popularne, choć nie od tak dawna, jednak coraz więcej osób decyduje się na dodanie go do swojej diety. Większość dietetyków w konsultacjach ze swoimi pacjentami proponuje zastosować u nich dietę musli w różnorodnym składem każdego dnia. Również trenerzy personalni są jak najbardziej za tym, żeby musli nigdy nie znikało z diety trenowanych przez nich osób. Jak na razie, musli dalej jest popularne i są małe szanse na to, że w najbliższym czasie zostanie wyeliminowane z diety większości ludzi.