Jałowizna nie jest dobra

Jałowizna nie jest dobra



Każdy zdaje sobie sprawę, że wodę w basenie czy pitną, która płynie w rurociągach do naszych mieszkań, należy w jakiś sposób uzdatnić do użytkowania. Istnieją dwa najpopularniejsze sposoby jej dezynfekcji. Najpopularniejszy to chlorowanie, w którym (jak widać) używać chloru, jako środka odkażającego, a drugim jest ozonowanie, w którym wykorzystywany jest ozon. Oba sposoby są skuteczne i oba mają wady i zalety. Nie warto jednak w tym momencie się nimi zajmować. Wystarczy wiedzieć co sprawia, że istnieje małe prawdopodobieństwo strucia się wodą pitną z kranu czy taką na basenie. Chyba, że ktoś celowo ją zatruje. Mimo wszystko takie przypadki zdarzają się, ale niezwykle rzadko. Aktualnie stan wód pitnych w Polsce niebywale się poprawił. Do tego stopnia, że jest polecane picie wody prosto z kranu. Kiedyś było to nie do pomyślenia- wodę trzeba było najpierw przegotować w celu zabicia wszelkich występujących w niej drobnoustrojów.

Sterylność tak ale bez przesady

Dziś fachowcy są zdania, że często woda z rurociągów jest dużo lepsza niż ta butelkowana. Rzecz jasna nie jest tak we wszystkich miejscach polskich, ale w większości już tak. Niektórzy dla większej pewności stosują filtry do wody, a bywa, że w domostwach przeprowadza się własne ozonowanie w celu- w zasadzie nie wiadomo w jakim dokładnie celu jest to robione. Najprawdopodobniej, aby mieć całkowitą pewność, że pita woda jest w stu procentach zdezynfekowana. W tym celu zakupowany jest specjalne urządzenie, tak zwany ozonator, który wykorzystywany jest właśnie w tej intencji. Jednak nie tylko do niego. Należy bowiem pamiętać, że ozon można stosować do sterylizacji także innych produktów i miejsc, dlatego zakup wspomnianego aparatu może przydać się w wielu dziedzinach życia.

ozon

Ozonowanie do wszystkiego

Ozonowanie wykorzystuje się, aby oczyścić warzywa i owoce. Jest to alternatywa dla zwykłego mycia, które nie jest w stanie wypłukać wszystkich drobnoustrojów. Takie użycie ozonatora do ich dezynfekcji przedłuża także świeżość tych produktów. Niesamowitym plusem jest to, że odkażać można w ten sposób (oprócz wody, warzyw i owoców) również mięso, ryby, ryż, kaszę, ale również toalety, meble i tak dalej. Do tego dochodzą sztućce i naczynia – wszystko to przy użyciu jednego urządzenia – zdradza nam pracownik firmy Vector zajmującej się także takimi usługami. Dzięki temu można uzyskać idealnie sterylne warunki. Jednak czy to na pewno dobrze? Życie w wyjałowionym środowisku może sprawić, że najmniejszy wirus czy bakteria wywołają w człowieku okropną infekcję. Nauczyciele przedszkola wspominają wielokrotnie, że po dzieciach uczęszczających do takiej placówki od razu widać, które chowane było w sterylnych warunkach. Jak wszyscy bowiem wiedzą przedszkola i szkoły aseptycznymi miejscami nie są. W związku z tym dzieci wyjałowione od razu dostają różnych uczuleń, wysypek. Tak organizm zaczyna reagować na wszystkie drobnoustroje, z którymi wcześniej nie miał do czynienia. Ozonowanie, jak i każde inne odkażanie nie jest niczym złym. Chodzi jedynie o umiar i rozsądek. Szczególnie, że w otoczeniu istnieją również mikroogranizmy, które dobrze wpływają na ludzki organizm. Nie warto zatem się ich pozbywać.