Jak zadbać o zdrową dietę

Jak zadbać o zdrową dietę



Dodawanie konserwantów do produktów spożywczych jest dziś stałą procedurą, która poprawia smak, wygląd i wpływa na wytrzymałość. Jednak wpływ sztucznych dodatków w żywności jest negatywny dla wszystkich, którzy spożywają regularnie te same produkty. W Polsce do żywności dodaje się mnóstwo konserwantów, co przekłada się na stan zdrowia wielu osób. Na szczęście od kilku lat wzrasta liczba producentów, którzy wprowadzają na rynek coraz to nowsze i bardziej pomysłowe, alternatywne produkty spożywcze. Stanowią one zdrowe zamienniki zwykłych produktów. Dzięki specjalnym oznaczeniom, mamy możliwość rozpoznać produkty niezawierające konserwantów, glutenu, laktozy i innych substancji. Poprzez znajomość poszczególnych grup produktów, możemy dobierać makarony, sosy, nabiał i przygotowywać potrawy.

Żywność eko i jej najpopularniejsze rodzaje

Cała żywność bio jest podzielona na kilka rodzajów.

  • Mąki – z mąk można wykonać ciasta i inne wypieki. Dodaje się je również do obiadów i innych rodzajów potraw. Wiadomym jest fakt, że w mąkach znajduje się gluten i konserwanty. Z tego też powodu, warto znać się na oznaczeniach, które świadczą o tym, że produkt jest bio. Mąki wolne w całości od konserwantów czy glutenu, to np. mąka amarantusowa, ryżowa lub jaglana. Często można spotkać mąkę wykonaną z czerwonej soczewicy i z ciecierzycy.
  • Kasze, makarony i otręby – produkty spożywcze wykonywane z mąki, również muszą zostać wykonane ze specjalnych produktów, niezawierających powyższych składników. Dlatego warto decydować się na kaszę gryczaną, jaglaną, jęczmienną lub orkiszową. Makarony muszą być wykonywane z rodzajów mąki wymienionych powyżej.
  • Nasiona, pestki i bakalie – bez wątpienia, do bio bakalii zalicza się sezam, pistacje, orzechy ziemne oraz orzechy nerkowca. Często polecane są również suszone, mniejsze owoce, np. banany, ananas, mango lub śliwki. Te same owoce świetnie smakują w postaci kandyzowanej. Tego typu bio dodatki do żywności stosuje się do deserów, wypieków i innych rozmaitych potraw. Trzeba również wymienić wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę oraz jagody goji. Popularne są również pestki dyni, kasztany i migdały.
ekologiczna żywność sklep internetowy

W sklepie internetowym NaturalnaSpizarnia.pl znajdziecie szeroki wybór zdrowej, ekologicznej żywności – także dla wegan.

  • Nabiał – do tej grupy produktów zaliczają się między innymi olej kokosowy, mleko gryczane, mleko jaglane, śmietana ryżowa, humus bezglutenowy, masło orzechowe bez glutenu.
  • Tłuszcze – popularne, zdrowe produkty bio z tej podgrupy to masło klarowne, olej kokosowy, olej z wiesiołka, oliwa z oliwek, olej lniany oraz migdałowy.
  • Przyprawy i zioła – kakao naturalne 100% w proszku, cięty estragon, jałowiec, ziele angielskie czy majeranek. Zwykłe przyprawy, takie jak oregano, natka pietruszki oraz pieprz czarny, również zaliczają się do szerokiego grona przypraw bio.
  • Napoje i soki – ostatnimi czasy, dużą popularnością cieszy się mleko gryczane, owsiane (bezglutenowe), jaglane i orkiszowe. Ponadto, każdy wielbiciel soków rozcieńczanych wodą, może liczyć na wiele smaków – soki malinowe, jabłkowe, truskawkowe czy jagodowe.
  • Kawa i herbata – mnóstwo jest dostępnych rodzajów herbat, które nadają się do spożycia przez każdego. Herbaty bio o różnych smakach są dziś przystosowane do diety każdego człowieka. Kawy natomiast, to znane na całym świecie Arabica i Robusta. Są również dostępne kawy mielone i ziarniste, z wielu stron świata.
  • Słodycze i substancje słodzące – popularne substancje słodzące bio, to cukry kokosowe, trzcinowe i cynamonowe. Często stosuje się słodkie, bezglutenowe syropy, np. syrop klonowy. Słodycze pozbawione są konserwantów i najczęściej są to plasterki zasuszonych owoców, daktyle i różne bakalie.